Blog

Sítotisk: stále aktuální metoda

Patříte k lidem, kteří se zajímají o módu? Rádi nosíte nápadité potisky? A napadlo vás někdy, jak vznikl právě váš oblíbený kousek? Možností je několik a dnes vám představíme jednu z nich – technologii sítotisk. Metodu, která zdaleka nepatří do dob dinosaurů a fosílií. Naopak její éra ještě zdaleka nekončí.

Sítotisk, jinak také šablonový tisk či průtisk, je grafickou technikou, kterou se aplikuje potisk na textil. Ačkoliv ho někteří znají spíše jako „síťotisk“, základem techniky není síť ale síto.

Ale co to síto vlastně je? Síto je oknem do duše tisku – čtvercová či obdélníková konstrukce složená z hliníkového rámu a sítoviny o různé hustotě. Grafický motiv se přenese na speciální fólii (hantýrkou „film“) a na síto se poté vysvítí. Správné grafické zpracování podkladů je tak nutností. Tisknout je přitom možné na nejrůznější materiály od bavlny, přes směsi po polyester.

A jak to tedy vypadá v praxi? Nejdříve síto odmastíme od nečistot a necháme usušit. Následně navrstvíme speciální emulzí, kterou necháme zaschnout ve vodorovné poloze. Na takto připravené síto přiložíme film, naměříme umístění potisku a pod UV lampou necháme motiv vysvítit. Síto propláchneme proudem vody, usušíme a umístíme do ramene stroje. Pod ramenem je nainstalovaná deska, na kterou se připraví materiál k potisku. Neméně důležitou částí je naměření motivu přímo na textilu a příprava látky na desku, aby byl potisk ve správné vzdálenosti.

Samotný potisk vzniká protlačováním barvy přes prostupná místa v sítu. Pokud je vícebarevný, použije se pro každou barvu jiné síto. Mezi aplikací barev se ty předchozí musí usušit. Poté materiál sejmeme a 3-5 minut projíždí tepelným tunelem při 160-180°C. A je téměř hotovo, stačí jen ještě za tepla poskládat a předat spokojeným zákazníkům :).

Zní to tak jednoduše, že? Opak je pravdou. U nás, když je zakázka řekněme prímová, zabaví třeba i čtyři lidi zároveň. Ale o tom zase v dalším článku… 🙂

Zpět na výpis
Kolik Vás to bude stát?

Vyplňte nezávaznou poptávku, ozveme se

Vyplnit poptávku